blog nursyuhadasaedin





Pakai tudung labuh ja di cop USTAZAH =="
Monday, 9 April 2012 | 9.4.12 | 0 comments
Assalamualaikum..

contohnya tudung yang jenis macam ni.. 

Apa kena nya syu ni ? why cannot fikir cam tu??
kenapa tak boleh ? tak boleh la .. tanya pula kenapa . hehe .. 
yela awak semua tak boleh la anggap semua wanita bertudung, berjilbab, berhijab dan yang seangkatan dengannya labuh sebagai seorang USTAZAH .. sebab kalau awak anggap dia macam tu, bila dia buat kesalahan sikit je mula la awak nak korek sampai lubang cacing cari semua kesalahan dia.. bukan kah akan menjurus kepada sikap suka bersangka buruk pada orang?? bersangka buruk itu kan tak elok... dalam Islam pon melarang umatnya bersangka buruk.. acerr pikir deeply.. 
ok itu situasi yang pertama.. Jom terjah episod ke-2 pula.. (eceh macam tengok sinetron pula)

lepas tu setiap kali dalam kelas or kuliah or whatever yang sama maksud dengannya, lebih-lebih lagi kalo dalam kelas agama, fardhu ain dan kelas-kelas ilmiah, bila cikgu or professor or ustazah ajukan soklan , lajjuuu ja tangan kome tala(tunjuk) dekat budak pompuan yang pakai tudung labuh tu ya.. semua soalan, budak tu yang kena jawab.. abehh dy sorang je ka yang ada lam kelas tu?? bila time you all nak jawab pula??
lepas tu bila si gadis ayu yang bertudung labuh( puji sikit maa :) ) tu tergagap-gagap nak jawab mula la pandang pelik kan.. bila budak tu tak leh nak jawab mula la in your mind start think negative about that girl "eleh dia ni, harap tudung je labuh, tapi tak tawu pon nak jawab soalan agama tu" .... ha!! look! benda ni betul-betul terjadi pada saya.. 

ada pula yang fikir
"alah dia ni dalam sekolah ja macam ni tapi kat luar entah-entah ~~~~~~~~ "
jahatnya mulut korang kan.. (tak salahkan korang ya.. biasa la tu syaitan cucuk kita kan.. hehe)
inilah yang akan jadi kalau anda semua menganggap semua yang bertudung labuh tu seorang USTAZAH .. bagi kita yang bertudung labuh tu pastinya tahu everything about agama .. tahu menjawab dan ada jawapan terhadap segala kemusykilan tentang agama .. 
sebab tu la..

sebab apa senang sangat nak think negative about them when they can't answer??
sebab kita selalu menganggap seorang wanita yang bertudung labuh tu akan menyatakan jawapan seperti jawapan dari seorang ustazah yang berkebolehan menyatakan jawapannya berserta dengan hadis dan ayat al-Quran..
(why there are too many the word 'jawapan')
Tolong jangan anggap semua yang bertudung labuh boleh mengeluarkan hadis dan ayat al-Quran ketika mereka berbicara.. mereka bukanlah USTAZAH tetapi mereka seorang hawa yang berusaha menjadi yang terbaik menjaga aurat mereka seperti yang dituntut dalam Islam demi redha yang MAHA ESA ..
mereka berusaha sedaya yang mungkin untuk berdiri sama tinggi duduk sama rendah dengan mereka yang bergelar ustazah..(InsyaAllah) 

ingat mereka yang bertudung labuh itu bukan lah semua nya datang dari keluarga yang memang warak .. 
mereka juga bukan dari kelulusan Universiti Al-Azhar atau universiti Islam yang lain..
mereka juga bukan dari yang mengambil kos pendidikan Islam, bidang agama atau bahasa Arab..

MEREKA CUMA SEORANG HAMBANYA YANG BERUSAHA MENJAGA AURAT DENGAN MELABUHKAN KAIN TUDUNG MELEPASI PARAS DADA!!

ana bukan ustazah,

bukan juga anak ustaz..

ana bertudung labuh sebab ana seorang muslimah!!

iya betul biasanya ustazah yang pakai tudung labuh ..

Tapi ana WAJIB TUTUP AURAT

"memakai tudung labuh"....


Sepertimana firmanNYA: "Hendaklah mereka(perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka." (An-Nur : 31)

Pengemis Cinta dan Redha Ya Rabb,
~ ana Nur Syuhada~


old post / new post