blog nursyuhadasaedin





Do not let Syaitan shouted 'Yes' !!
Thursday, 5 July 2012 | 5.7.12 | 0 comments
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum



  My MUET test is around the corner.. Doakan syu ya sayang-sayang semua.. hehe.. Don't laugh if you find any mistake in my writing but please comment and tell me the error ya ^__^ 
Enjoy your reading ^^

Have you ever feel doubt in worship?? Sometime syu also feel it. For your information it is a disease.. A very dangerous disease..The disease can hit anyone.Some people hit by doubts while take wudhuk and  had to repeat it several times.  sebab bimbang wudhuk tak sempurna. Semua tu sebenarnya gangguan syaitan.. Cause??

Rasulullah s.a.w menyebut bahawa orang yang ditimpa penyakit waswas berpunca daripada tindakan menjadikan bilik air untuk mandi. Ini kerana di dalam bilik air itulah dia buang air besar dan buang air kecil.(apa yang besar apa yang kecil ampa semua paham kan? :P )


Actually in our home must be separated bathroom and toilet. Buang air besar dan kecil di dalam mangkuk tandas. Jangan la dibuang najis tu di atas lantai lepas tu hanya simbah macam tu ja. Akibatnya, berlakulah penyakit was-was. Sememangnya kita sedang diuji. It is not easy melakukan ketaatan because ujiannya start ketika baru berniat untuk melakukannya. Godaan syaitan terlalu hebat! sedar tak ??!! we need strength and endurance. Ada 'perlawanan' untuk melakukannya. hai, tak kan nak berdiam diri je sayang oi ?? 

Ya, lawan. kita pun kena lawan. Antara kerjakan SOLAT dan berFASBUK , mana yang kita nak buat dulu??
Yup! very good choice ^_^ pilih untuk kerjakan solat dulu. Tapi awok-awok ingat syaitan si penggoda setia tu nak dok diam tang tu ja ??Jangan harap la. They become more active nak seduce kita anak-anak Adam semua. Bila kita pilih nak solat dulu, yes we win but syaitan will not say "Cis, kalah dah aku!" .. Dia ikut pula ke bilik air( jaga-jaga ada benda yang ngikut ~ ~) .. huish terseram pula.. hehe.. Dia timbulkan pula penyakit waswas dalam diri kita masa nak ambil wudhuk.. Pulak dah.. hmm

"Aku ni basuh tangan bersih ka tak bersih.. bersih ka tak bersih ?"
haa... itulah tandanya seseorang tu terkena penyakit merbahaya(ops silap pula.. imbuhan 'mer-' tak wujud dalam bahasa melayu ya anak-anak sekalian ^^)  Ok, after you finish your wudhuk.. Dia ikut seduce pula di tempat solat. Tudiaaaaaa, baik punya kuat menggoda .. punya nak menggugat seseorang tu..

Angkat takbir berulang kali ??
Angkat takbir tangan dipusing-pusing ??
Angkat takbir seolah-olah nak terjun ke dalam kolam ??
Namun, yang hairannya bila imam rukuk, dia boleh pula rukuk dengan baik. Inilah yang dinamakan WASWAS .
Haa masa ni la syaitan akan bersorak "Yes!!!" 

Gangguan syaitan will not stop there. Dia usaha lagi.. eyes, ears dan anggota badan lain tak terlepas daripada diganggu. Mata tengok macam-macam. Bila solat ja, mula tak tenang sebab terbayang-bayang perkara yang kita lihat seperti lambang salib, kepala khinzir dan macam-macam gangguan lagi. Semua nya dok fly in your mind.. 

Licik gileeeerrr(ustaz kazim elias punya tagline ^^) .. Tak reti berputus asa syaitan ni semua. The aim is membuatkan orang mukmin mengalah daripada melakukan ketaatan.

Ingat ya jangan kita biarkan syaitan bersorak keriangan, "Yes! Yes!"

That all for this time .



p/s : Yang baik datangnya dari Allah SWT .. Yang buruk sudah semestinya dari kelemahan diri si empunya 
       blog kesayangan ini sendiri.. ^__^ .. 

Diolah : Nur Syuhada
Inspirasi : buku 'TUHAN sedang menguji kita'

old post / new post